God fortsättning på 2019 önskar Dalarös egen räddningsstyrka, en av många enheter i Södertörns brandförsvarsförbund. Vi gör som vanligt en återblick på året som har gått, för att se vad vi har åstadkommit.

Markbranden på Långgarn

God fortsättning på 2019 önskar Dalarös egen räddningsstyrka, en av många enheter i Södertörns brandförsvarsförbund. Vi gör som vanligt en återblick på året som har gått, för att se vad vi har åstadkommit. Men först en titt på vädret. Årsmedeltemperaturen i landet var den åttonde högsta sedan 2016 (mätserie från 1961.) Men framför allt kommer vi att minnas juli och augusti med besvärlig torka. Det blev många och stora skogsbränder i Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Norrland bland annat. (Skogsbränder 2018). Grundvattennivåerna rörde sig 2018 mellan ”under det normala” till ”mycket under det normala”, i både de stora och små magasinen i Svealand. SMHI har sammanfattat det i sin väderkrönika för mer detaljer.

God fortsättning på 2017 önskar Dalarös egen räddningsstyrka. Vi gör som vanligt en återblick på året som gått för att se vad vi har åstadkommit. Hur var året 2016 vädermässigt? Ja för den som är extra intresserad har SMHI sammanfattat det i sin väderkrönika. En kall start men ändå ett varmt år, med rekordtemperaturer i juli och augusti i landet. Eldningsförbud rådde periodvis på Södertörn. Vårt geografiska område bjuder alltid på relativt många soltimmar och lite nederbörd. Så torra markskikt på öar och i skogar märkte vi av. Tidig snö i november gav många knäckta trädgrenar och halka, men inte något arbete för oss.

 

Dalaröstyrkan larmades 38 gånger under året, vilket är tydligt högre än medelvärdet på 30, och medianen på 27 insatser per år (mätserie sedan 1971). Vi ser alltså en långsiktig trend som visar att Dalarös räddningsstyrka används mer. Varannan utryckning handlade om brand 2016

 

Dalarö brandvärns årskrönika 2015

 

 

 

Författare: Andreas Bielsten

 

God fortsättning på det nya året önskar Dalarös räddningsstyrka. Det är dags att kolla i backspegeln för att se hur 2015 berörde oss på olika sätt. Först brukar vi börja med en liten väderresumé, för att påminna oss om hur brandrisken i skog och mark låg till. Mild vinter, tidig vår men relativt riklig nederbörd. Kall start på sommaren och varm avslutning. Hösten bjöd på variation men avslutades med rekordvärme. Men under december bjöds det på en hel del halka, även om det var snöfritt ända till mellandagarna. Summa summarum ganska lagom väder och låg brandrisk mest.

 

 Observera att diagramrubriken är fel. Det är 2015 års insatser i underlaget.

Insatser kopplade till brand

 

Bränderna utgjorde lite mer än en tredjedel av våra insatser detta år. Några små markbränder hade vi och tyvärr en större, med tråkig utgång för närliggande byggnad. Ett garage brann ned till grunden på Smådalarö i april. En markbrand hindrades väster om Amerikaberget en torr blåsig sommardag i augusti, i ett inte helt ofarligt läge. En kväll i september var vi första styrka på plats när ett större sommarhus på Stenholmen/Korsholmen brann ned till grunden. Huset var övertänt vid ankomst ska sägas, men risken för spridning på en torr ö är inte obetydlig. Helt släckt blev det först dagen efter.

Insatsfrekvens fördelat på år. Mätvärdena börjar från 1971. Då bildades Haninge kommun och Dalarö brandkår införlivades i den nya kommunala brandkåren.