Dalarö räddningsvärn består av frivilliga personer som har andra jobb i vardagen. Ordet frivillig är ibland lite missvisande. När man har bestämt sig för att ta värvning i räddningstjänsten så förväntas man naturligtvis ställa upp. Periodvis kan det innebära att ordinarie arbete, semestrar, familj och nattsömn kan påverkas ordentligt. Det är periodvis också inte alls frivilligt just på vår station. Sommartid är det nämligen jourtjänstgöring precis som deltidsbrandmän har. Då måste man ställa upp och ta sin del av de pass som blir i juni till augusti. Vi har då beredskap 2-3 man dygnet runt.

Vi ska försöka besvara några korta frågor nedan för att visa att det faktiskt inte behöver kräva stora förkunskaper eller hjältestyrka för att börja jobba i räddningstjänsten. Du får utbildning under vägen. Hur man ansöker om att bli brandman står längst ned.

Varför vill man bli räddningsvärnsperson?

För att man vill hjälpa andra, lära sig hantera krissituationer, få god utbildning i akutsjukvård och livräddning. Men också för att man vill vara med i ett lag, ha roligt och lära känna varandra. Lagets styrka bygger på relationer och kunskap. Du får dessutom vara med i både spännande och utmanande arbete tillsammans med annan blåljuspersonal, som t.ex. polis, ambulans, kustbevakning och sjöräddning.

Behöver man vara vältränad och stark?

Ja, och frisk. Men mycket för din egen skull. Man skadar sig lätt om man inte är tränad. Det är i vissa lägen mycket ansträngande och man ska klara av att rädda andra och inte bara sig själv. Det behövs alltså både kondition och styrka. Men inte alls i samma grad som för heltidsbrandmän. Du behöver inte genomgå test till exempel. Men du är själv ansvarig för att hålla dig i form. Så myten om superhjältekropp kan vi avfärda. Du ska ha styrka att hantera våra verktyg samt balans och uthållighet i kuperad terräng. 

Måste man kunna simma?

Ja. Du bör kunna simma bra dessutom. Vi genomför varje år träning i isvak och det är något helt annat än att simma 200 m i en varm simhall. Du ska kunna ta hand om en nödställd och samtidigt orka med själv. Vattenvana är alltså viktigt.

Kan man ha synkorrektion?

Absolut. Glasögon eller linser fungerar bra. Det finns inga synkrav utöver körkortskraven.

Jag tycker att det är otäckt med blod. Är det ett hinder?

Du bör nog tänka över valet i så fall. Vi möter väldigt ofta chockade människor och måste då agera professionellt. Ofta kan man välja vilka arbetsuppgifter som passar bäst i en situation tillsammans. Men alla brandmän måste kunna hjälpa en blödande person någon gång. Det finns även andra hinder man kan uppleva om man har svårigheter i mötet med vissa människor. Vi möter alla sorters människor i olika situationer.

Måste man bo i Dalarö?

Ja. du ska hinna till stationen och vara påklädd inom 5-8 minuter. Du kan vara sommarboende i Dalarö. Sommaren börjar i juni och är slut när september börjar.

Måste man jobba i Dalarö?

Nej. Men vi prioriterar personer som kan dagtid eftersom att det är vårt största behov.Ska du hinna till stationen dagtid krävs ett arbete som tillåter detta, i alla fall periodvis. Kvällar och helger har vi lättare att få ihop vår styrka. Kan du bara vissa dagar/veckor dagtid kan det absolut vara intressant. Som sagt, att stå till förfogande är en viktig del av arbetet.

Måste man ha körkort?

Ja. Men det räcker med B-behörighet. C krävs för att köra vårt tunga fordon. I undantagsfall kan man som gymnasieelev påbörja sin tjänst hos oss om körkortet är påbörjat och inom räckhåll. Du bör även ha tillgång till eget fordon om du ska kunna ta dig till stationen vid larm om du bor längre bort än springavstånd.

Kan man ha familj när man är brandman på Dalarö?

Absolut! Men man måste tänka på att man utan förvarning behöver lämna hemmet och bege sig till stationen och vara borta en okänd tid (oftast mellan 1-8 timmar. Men det finns ingen garanti för att det inte blir längre) Så hundar och små barn och övriga familjen behöver ha annan tillsyn när man är i tjänst och har jour. Även andra tider är det mycket viktigt med en förstående familj om det ska fungera bra.

Tjänar man några pengar?

Ja, men inte så att man kan försörja sig på det. Du får betalt för de larm du deltar på, övningstid och din jourtjänstgöring. Men jämfört med hur mycket väntetid det är på att det ska bli larm får man vara beredd på att det även har en liten ekonomisk effekt om man missar sitt ordinarie jobb som oftast är betalt hela tiden. Du måste alltså ha en trygg inkomst från annan anställning för att kunna bli en bra brandman i ett värn.

Får man någon ledighet på sommaren?

Ja, men vi förväntar oss att de personer som söker till oss har för avsikt att varje sommar lägga stor del av sin tid hemma. Inte så svårt att kräva när vårt område är en sommaridyll, eller hur? Det innebär såklart att man kan vara borta längre ett enstaka år eller några veckor. Men alla behövs sommartid för att täcka behovet. Annars blir det andra som får jobba väldigt hårt. Däremot så kan man påverka ganska mycket när jourpass ligger på dygnet. Dagtid är särskilt viktigt att passa, eftersom många vill få ut sin ledighet också. Du bör alltså kunna ge och ta i gruppen när du planerar din ledighet.

Jag är bra på alla saker nästan som ni har skrivit ovanför. Finns det något annat man bör tänka på?

Ja. Räddningstjänsten jobbar i team. Varje brandstyrka är beroende av gott grupparbete. Vi hamnar ofta i situationer där det kan bli direkt farligt att arbeta tillsammans och även riskfyllt för tredje man om man inte är ett bra team. Det är alltså inte enbart din egen förmåga som är viktig. Att du är en lagspelare och kan kommunicera bra och lyfta andra är en mycket viktig förmåga. Att du är ödmjuk, hittar en bra plats i arbetet aktivt och kan lyssna är också viktigt. Du kan växa i gruppen eftersom att det tar många år att lära sig alla moment. Därför vill vi att du stannar på längre sikt.

Har ni glömt något?

Södertörns Brandförsvarsförbund är en modern organisation som är inkluderande. Det betyder att vi har höga krav på oss själva när det gäller jämställdhet, att motverka diskriminering och kränkningar utifrån alla diskrimineringsgrunder. Är du en stark åsiktsmänniska behöver du alltså fundera över om dina värderingar tål detta och förstå att vårt arbete är en olämplig arena för detta. Du är ett föredöme och ska kunna möta alla medborgare lika bra. Du måste naturligtvis vara ett föredöme även civilt när du är ledig på byn. Du har alltid ögon på dig som brandman, små som stora.

 

Är du intresserad?

Välkommen med din ansökan. Skriv gärna en kort ansökan med en liten presentation som ger oss en bild av vad du kan bidra med. Ditt yrke och dina fritidsintressen är absolut viktiga pusselbitar, eftersom de både kan bidra och utveckla verksamheten om det passar med vad vi nämnt tidigare.

Du når oss lättast på e-post till förbundet. Du kan även ringa såklart. Tala tydligt om att du är intresserad av att bli brandman i Dalaröbrandvärn så blir du dirigerad till rätt person. (Vi tar inte emot post eller telefon lokalt på stationen.)

Ansvarig ledare för räddningsvärnen är Anders Handell. (så det är till honom du ställer ansökan eller frågor.)

Ta kontakt med SBFF Du når förbundet här:

https://www.sbff.se/kontakt/