Grovt vållande till annans motstånd?

Skolprofeten har noterat skolverkets och högskoleverkets ansträngda försök att berätta om vilken fantastisk framtid man har om man väljer att läsa till lärare. En ansenlig mängd skattemedel används till denna propaganda. Det är inte lätt att nå fram med en motbild alltid. Tills nu. För med sociala medier och bloggar kan rätt beskrivning nå ut och finna samstämda röster om hur verkligheten kan te sig ute på golvet, långt bort från romantiska berättelser om fröknar som gör ett uppskattat jobb och är hjältar i samhället. Johan Kant, föreläsare, skribent, bloggare, lärare och skolledare har på sin bloggsida publicerat ett brev från en lärare som beskriver en vardag som flertalet lärare känner igen. Läser man kommentarerna till inlägget inser man sprängkraften i en väl författad reflektion över sin verklighet. Skolprofeten hoppas att sökmotorerna är lika generösa med denna artikel som med skolverkets internetannonsering. Så att ingen råkar välja fel yrke.

Man kan känna doften av ett litet uppror, en arabisk vår mot skolverkets parlament och byråkrati. Förtrycket av en yrkeskår som torteras med administrativa tänger och sanningsserum kan inte fortsätta i all evighet. Vi får inte heller glömma politikerna som har drivit tjänstemännen åt fel håll konsekvent. Ordning strävar mot oordning enligt termodynamiska principer. Dags att stöka till det lite kanske? Läs inlägget:

http://johankant.wordpress.com/2012/03/0/en-lararskildring/

 

Be Sociable, Share!

Om Skolprofeten

Sagt om Skolprofeten: Han är i högsta grad en alldeles vanlig profet som har kommit till jorden för att skåda skolans väsen ur ett annat perspektiv. De som har sett honom berättar att han ofta iträder skepnaden av en helt vanlig dödlig lärare. Allt kan ifrågasättas. Inget är självklart. Han tar ibland av sig sin objektiva skrud och klär sig i subjektiv cynism efter jobbet. Han älskar att vara politiskt inkorrekt och att strunta i konventionerna. Ibland behöver man skåda världen genom bottnen på flaskan eller ur de allra minsta barnens perspektiv. Varför måste man gå i skolan? Vem kom på den idén? Det finns inte så många dumma frågor jämfört med dåliga svar. Av dårar och barn får man höra sanningen sägs det. Skolprofeten lyssnar och reflekterar både till akademiska och primitiva infall. Det skadar inte att se på saker med en gnutta humor, distans eller ironi.
Det här inlägget postades i Innehållet i undervisningen, Läraren i den offentliga debatten, Läraryrket och skolvärlden, Okategoriserade, Skolan och politiken och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *