Lärarjobbet ett yrke att föråldras i

Yrket är i dagsläget inget jobb. Det är ett intresse. Det är bara utvecklande om man vill. Annars är det bra sätt att föråldras långsamt men säkert. Skolprofeten uppmanar dig som är ute efter ett jobb att undvika läraryrket.

Skolprofeten bloggar om hur bra  läraryrket är för dig som gillar att föråldras. För den som verkligen gillar att hamna efter i utvecklingen och vara utlämnad till egna studier på fritiden för att hänga med i utvecklingen så är läraryrket ett bra val. I de flesta andra yrken så tvingas man att utbilda sig på arbetstid och även att deltaga i kurser som arbetsgivaren både betalar och uppmuntrar till. Detta slipper man nästan helt inom skolan. Om man inte själv bönar och ber på sina bara knän så kommer ingen att föreslå dig att gå någon som helst fortbildning. Det enda som du kan tvingas lära dig är att lyssna till dina kollegor när de internutbildar dig med samma material som du själv läste för tjugo år sedan, eller läser ur någon artikel under en studiedag som rektor har tvingat dem att föredra . Det är också bra för dig som vill stanna inom fyra väggar i skolans miljö och aldrig få möta verkligheten. För dig som ogillar miljöombyte och tycker att man lär sig bättre sittande på en stol vars höjd är anpassad för femåringar är lärarbanan perfekt. Om du däremot tycker att det är en belöning att slippa ordinarie uppgifter under den så kallade fortbildningen kan du bli besviken på upplägget, eftersom det oftast förutsätts att du har minst 50% av dina ordinarie uppgifter i gång under dagen samtidigt som kursen pågår, och övriga 50% under kvällstid innan du går och lägger dig.

I många företag har man förstått vikten av att ha den mest kompetenta personalen för att kunna leda utvecklingen. Inom kommunalt skolväsende tycker man att det här är fel. Därför avsätter man aldrig tid eller pengar till långsiktig fortbildning.

Därför är det helt rätt som läraren Camilla Lindskoug säger i sin blogg, enligt Sydsvenskan:

– Det här är inte bara ett jobb. Det är mer. Det är ett yrke att utvecklas i, om man vill. Camilla Lindskoug bloggar om hur det är att vara lärare, för att inspirera andra att också välja yrket.

Det är Skolverket som har anlitat henne och fem andra lärare, från hela landet, för att skriva var sin blogg på fordetvidare.se.

Sydsvenskan 5 november 2011        Av Håkan Jacobsson 1 NOVEMBER 05.30

Skolprofeten tolkar naturligtvis budskapet lite annorlunda. Yrket är i dagsläget inte ett jobb. Det är ett intresse. Det är bara utvecklande om man vill. Men det är ett bra sätt att föråldras långsamt men säkert. Skolprofeten uppmanar dig som är ute efter ett jobb att undvika läraryrket.

Däremot ska du titta hit om du saknar ett fritidsintresse. Det finns goda möjligheter att minska dina bekymmer om vad du ska göra på fritiden med en lärarexamen i bagaget.

Skolprofeten tycker att det är framsynt av Skolverket att varna alla som funderar på att skaffa ett jobb. Ett riktigt jobb ger ju nämligen en helt annan lön och utvecklingsmöjligheter. Tur att Skolprofeten själv bara har läraryrket som ett substitut för fritid.

Be Sociable, Share!

Om Skolprofeten

Sagt om Skolprofeten: Han är i högsta grad en alldeles vanlig profet som har kommit till jorden för att skåda skolans väsen ur ett annat perspektiv. De som har sett honom berättar att han ofta iträder skepnaden av en helt vanlig dödlig lärare. Allt kan ifrågasättas. Inget är självklart. Han tar ibland av sig sin objektiva skrud och klär sig i subjektiv cynism efter jobbet. Han älskar att vara politiskt inkorrekt och att strunta i konventionerna. Ibland behöver man skåda världen genom bottnen på flaskan eller ur de allra minsta barnens perspektiv. Varför måste man gå i skolan? Vem kom på den idén? Det finns inte så många dumma frågor jämfört med dåliga svar. Av dårar och barn får man höra sanningen sägs det. Skolprofeten lyssnar och reflekterar både till akademiska och primitiva infall. Det skadar inte att se på saker med en gnutta humor, distans eller ironi.
Det här inlägget postades i Läraren i den offentliga debatten, Läraryrket och skolvärlden, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *