Extra resetillägg för Sveriges lärare

 

Funderar du över att bli lärare? En sak du bör tänka över mer än en gång, är att du får bereda dig på att sluta resa billigt. Det ultimata straffet för att man tjänar landets utbildningsväsen är att man ska betala tillägg för alla resor som man gör.

Några har nog redan slutat läsa och tycker att lärare inte ska klaga eftersom de har så förmånliga ledigheter. Då ber Skolprofeten er vänligt men bestämt ta en titt på vad det kostar att göra någonting av den där förmånliga ledigheten som inte går att planera in någon annan tid än när det är som absolut dyrast att åka både utomlands och inom landet. Skulle man få för sig att söka extra ledigt utanför ett lov bestraffas man med att varje ledig dag räknas som 1,5. Dessutom är inte rektorer varken pigga på eller skyldiga att bevilja semestertid utanför elevernas lovdagar. Så det är inget alternativ. Det som är extra roligt är naturligtvis att många elever som samme lärare ska undervisa under en sådan vecka befinner sig i Thailand eller någon annan trevlig solsemesterort. Som belöning får läraren förstås fixa hjälp till eleven när denne kommer hem solbränd och extra trött. Men eleven har ju fått uppleva nya spännande miljöer. Det är ju viktigare än att gå i skolan. T.ex. att uppleva en vecka på ett all-inclusive-hotel där alla är lagom fulla till lunchdrinken och man får sitta barnvakt åt lillasyster och äta hur mycket glass man vill resten av dagen. Nu var det lite väl raljant. Men det är inte helt ovanligt.

Frågan är om inte skolan skulle må bra av att stimulera lärares lust och möjlighet att resa istället. Det skulle nog ge betydligt bättre inblick i världens olikheter. Så Skolprofeten föreslår resecheckar och generös ledighet för att upptäcka olika hörn av världen. Det skulle vara tvång att göra minst en resa om året. Annars skulle det vara bättre med en riktigt lön  till alla lärare så skulle det kunna lösa problemet ändå, och det skulle till och med öka tillväxten.

Till dess får vi nog stå ut med att lärare reser allt mindre och att det blir till billiga charterställen. Det är vad man har budget för under skollovsveckor. En resa kan vara mer än dubbelt så dyr om man genomför den under sportlovet. Det här gäller ju både kortare resor inrikes och transeuropeiskt resande. Om man istället åker de veckor som annonsen ovan visar har man två resor istället. Släpp ut Sveriges lärare på grönbete för en roligare skola. Eleverna vill ha fler lärare som kan berätta om riktiga upplevelser i klassrummet…

Be Sociable, Share!

Om Skolprofeten

Sagt om Skolprofeten: Han är i högsta grad en alldeles vanlig profet som har kommit till jorden för att skåda skolans väsen ur ett annat perspektiv. De som har sett honom berättar att han ofta iträder skepnaden av en helt vanlig dödlig lärare. Allt kan ifrågasättas. Inget är självklart. Han tar ibland av sig sin objektiva skrud och klär sig i subjektiv cynism efter jobbet. Han älskar att vara politiskt inkorrekt och att strunta i konventionerna. Ibland behöver man skåda världen genom bottnen på flaskan eller ur de allra minsta barnens perspektiv. Varför måste man gå i skolan? Vem kom på den idén? Det finns inte så många dumma frågor jämfört med dåliga svar. Av dårar och barn får man höra sanningen sägs det. Skolprofeten lyssnar och reflekterar både till akademiska och primitiva infall. Det skadar inte att se på saker med en gnutta humor, distans eller ironi.
Det här inlägget postades i Lärare och löner, Läraren i den offentliga debatten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *